Maydays 2010
«Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το φετινό φεστιβάλ Maydays»
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το φετινό φεστιβάλ Maydays «Υπάρχει άλλος δρόμος», που διοργανώθηκε στο πάρκο Γεωργιάδη την Παρασκευή 21 Μαΐου και το Σάββατο 22 Μαΐου.
Δύο μέρες γεμάτες από συζήτηση και προβληματισμό γύρω από το κεντρικό ερώτημα των ημερών: «Μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος, από το μονόδρομο που μας επιβάλλουν ΔΝΤ, Κομισιόν και κυβέρνηση; Μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος από το μονόδρομο των τελευταίων δεκαετιών που τίναξε την παραγωγή, τους εργαζόμενους και το περιβάλλον στον αέρα;» Αλλά και δύο μέρες με μουσική, χορό και ψυχαγωγία που έδειξαν σε όλους μας ότι είναι δυνατόν να περνάμε καλά και δίχως να καταναλώνουμε καθημερινά τηλε-σκουπίδια.
Την Παρασκευή, η πρώτη εκδήλωση με ομιλητές το Γιώργο Σαχίνη (δημοσιογράφο – αναλυτή), τον Νίκο Τρικόλη (ΚΟΕ) και εργαζόμενους στο χώρο των delivery είχε ένα σχετικά ελεύθερο και ανοιχτό θέμα «Η εξέγερση, ο ξεσηκωμός, τα ΜΜΕ και η βία».
Μία θεματική δηλαδή που απασχολεί όλο και περισσότερο ένα κινηματικό δυναμικό. Ένα δυναμικό που ασφυκτιά στις τωρινές συνθήκες, κατεβαίνει στις διαδηλώσεις και έρχεται αντιμέτωπο με τις δυνάμεις καταστολής ενώ προβληματίζεται/διαχωρίζεται από την τυφλή βία όπως αυτή εκδηλώνεται κυρίως μετά τον Δεκέμβρη. Ένα δυναμικό που δέχεται την τρομοκρατία στο χώρο εργασίας του και την τηλε-τρομοκρατία στο σπίτι.
Από τους ομιλητές τέθηκαν αρκετά ζητήματα. Αίσθηση έκαναν οι αποκαλύψεις για την εργοδοτική τρομοκρατία που υφίστανται οι εργαζόμενοι στο χώρο των οδηγών με δίκυκλο όχημα αλλά και για την απόλυτα «φιλτραρισμένη» ενημέρωση από το ΔΝΤ και την κυβέρνηση που φτάνει κάθε βράδυ στους δέκτες μας.
Η δεύτερη εκδήλωση αποτέλεσε ένα ενδιαφέρον εγχείρημα για τα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Ένα πλήθος ομιλητών για πρώτη φορά έκατσαν στο ίδιο τραπέζι και αντάλλαξαν απόψεις γύρω από το αν μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος για την Κρήτη. Ο Γιώργος Κλάδος, ο Κωστής Καμπιτάκης, ο Θεόφιλος Τρουλλινός, ο Αριστείδης Παπαδάκης, ο Νικηφόρος Λαμπρινός, ο Αλέκος Κλάδος, ο Φανούρης Οικονομάκης, η Σύλλα Παπαγιαννοπούλου, κάτοικοι από το πολύπαθο Αποπηγάδι και η συντονίστρια της συζήτησης Βάνα Σφακιανάκη συζήτησαν και προβληματίστηκαν:
«Μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος από την διάλυση της αγροτικής παραγωγής, από την καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, των φαραωνικών επενδύσεων, των γηπέδων γκολφ, την διοικητικής απορρύθμισης;»
Τα ζητήματα που άνοιξαν ήταν πολλά και σίγουρα μία εκδήλωση δεν ήταν αρκετή για να τα κλείσει. Αίσθηση έκανε η αποκάλυψη για τις ολέθριες συνέπειες της ΚΑΠ στην αγροτική παραγωγή της Κρήτης, η αντιπαράθεση που άνοιξε μέσα στην κουβέντα σχετικά με all inclusive ξενοδοχεία, τις ΣΔΙΤ και το εναλλακτικό μοντέλο τουρισμού και τις τρομερές συνέπειες που θα επιφέρει το σχέδιο Καλλικράτης στον διοικητικό και κοινωνικό ιστό του νησιού.
Η τοποθέτηση, όμως, στο τέλος ενός κατοίκου του Αποπηγαδίου που μία μέρα πριν το φεστιβάλ είχε δεχθεί την άνανδρη επίθεση των δυνάμεων καταστολής μέσα στο ίδιο του σπίτι επειδή αγωνίζεται ενάντια στην εισβολή των ανεμογεννητριών, καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παρευρισκομένους.
Τη βραδιά έκλεισε το συγκρότημα του Βασίλη Σταυρακάκη με το κοινό να χορεύει μέχρι τις 2 το πρωί παραδοσιακά κρητικά τραγούδια.
Το Σάββατο ξεκίνησε με την εκδήλωση «Το δημόσιο στο στόχαστρο» με την Δέσποινα Σπανού, τον Χριστόδουλο Δολαψάκη (ειδικευόμενο γιατρό), τον Χριστόφορο Σφακιανάκη (εκπαιδευτικό) και πολλούς άλλους συνδικαλιστές από το χώρο του δημοσίου.
Το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων κέντρισε η άποψη ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο αποτελούν το εξιλαστήριο θύμα για να ανοίξει αθόρυβα η Κερκόπορτα της πλήρους κατεδάφισης κάθε δικαιώματος σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους. Ακόμα, αναφέρθηκε το ότι οι αποσπασματικοί αγώνες των εργαζομένων σε διαφορετικούς τομείς πρέπει τώρα πια να ενωθούν σε ένα λαϊκό κίνημα που θα ζητάει τη συνολική αλλαγή της πορείας της χώρας και θα στοχοποιεί τους πραγματικά υπεύθυνους για την επίθεση σε κάθε εργασιακό κλάδο: το ΔΝΤ, την Κομισιόν, την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ.
Η κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ «Υπάρχει άλλος δρόμος» με τον Μωυσή Λίτση, τον Δημήτρη Καζάκη και τον Χρίστο Κατσούλα πραγματοποιήθηκε αργότερα το απόγευμα της ίδιας μέρας. Υπήρξε η πιο μαζική εκδήλωση του φεστιβάλ ενώ μεγάλο μέρος της έγινε παράλληλα με την παρουσίαση του θέματος «Το εργατικό κίνημα στο Ηράκλειο» σε άλλο χώρο του πάρκου.
Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν και επεξηγήθηκαν αναλυτικά όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν ένα ευρύ δυναμικό στις μέρες μας: παύση πληρωμών, αναδιαπραγμάτευση ενός χρέους που είναι αδύνατον να αποπληρωθεί, έξοδος από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή, εθνικοποίηση τραπεζών και άλλα πολλά.
Είχε άλλες επιλογές η κυβέρνηση Παπανδρέου; Ήταν μονόδρομος το πέταγμα της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ-Κομισιόν; Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί του σκληρού πυρήνα της ΕΕ για τις χώρες του νότου και το ευρώ; Στη δίνη που έχει περιέλθει έχει μέλλον ο ευρωπαϊκός και παγκόσμιος καπιταλισμός; Με ποιους όρους θα γίνει η παύση πληρωμών από τη μεριά της κυβέρνησης και με ποιους όρους θα μπορούσε να γίνει τώρα μονομερής παύση πληρωμών με όρους λαϊκού κινήματος;
Ιδιαίτερα θετική εντύπωση έκανε η προσγειωμένη, πολιτική και «ανθρώπινη» όπως χαρακτηρίστηκε τοποθέτηση του Χρίστου Κατσούλα εκ μέρους της ΚΟΕ για τα καθήκοντα της αριστεράς.
«Η ίδια η πραγματικότητα θα φέρει την αριστερά προ των ευθυνών της», «Μπαίνουμε σε φάση μεγάλης αβεβαιότητας και ανατροπών, οπότε το μόνο σίγουρο είναι το να μην είμαστε δογματικοί και σίγουροι για τίποτα», «Υπάρχει τεράστιο πολιτικό κενό στη χώρα. Αλλού το ίδιο κενό καλύφθηκε από μη αριστερές κυβερνήσεις (Αργεντινή), αλλού πληρώθηκε από ακροδεξιούς εκτροχιασμούς (Ουγγαρία). Στη χώρα μας θα μπορέσει η αριστερά να δικαιολογήσει την ύπαρξη της και να καλύψει το κενό;» ήταν μερικά μόνο από τα λεγόμενα του Χρίστου Κατσούλα.
Το φεστιβάλ έκλεισε με τις συναυλίες των Ska Bangies και των Palyrria. Οι μεν Ska Bangies απέδειξαν ότι είναι πραγματικοί επαγγελματίες στο να ξεσηκώνουν το κοινό με τους ska και reggae ρυθμούς τους και τα λογοπαίγνια από τη σκηνή. Oι δε Palyrria μάγεψαν το κοινό με ένα εντυπωσιακό συνδυασμό ελληνικής παραδοσιακής και ηλεκτρονικής μουσικής επιστρατεύοντας παραδοσιακά όργανα, αλλά και θεαματικά χορευτικά.
Προς το τέλος της βραδιάς τα δύο συγκροτήματα συνδυάστηκαν προσφέροντας ένα πρωτότυπο mix στο κοινό. Οι πάνω από 300 Ηρακλειώτες που χόρεψαν και απόλαυσαν τη συναυλία αντάμειψαν τα συγκροτήματα με επαναλαμβανόμενα χειροκροτήματα κλείνοντας έτσι μία από τις πιο επιτυχημένες συναυλιακές βραδιές που έχουμε δει στο Ηράκλειο τον τελευταίο καιρό.
Τις επόμενες μέρες θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο οι βιντεοσκοπημένες εκδηλώσεις και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Σας ευχαριστούμε για τη στήριξη του φεστιβάλ. Ραντεβού στο επόμενο Maydays!
Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ:
Καφετζόπουλος Βασίλης (6980213040)
Βασιλάκης Δημήτρης (6932523543)
xasteria-ira.blogspot.com