Keblinger

Keblinger

Maydays Festival 2016
"Ελεύθεροι λαοί σε ελεύθερες χώρες"

Δελτίο Τύπου

21 Ιουνίου 2012

Για 5η συνεχόμενη χρονιά, η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας σας καλεί στο φεστιβάλ Maydays (delayed). Στις 22 και 23 Ιούνη, το πάρκο Γεωργιάδη θα ζωντανέψει με πλήθος πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στο χώρο του φεστιβάλ το οποίο θα έχει τίτλο «Με τους λαούς στο προσκήνιο, υπάρχει διέξοδος».
Συζητήσεις, συναυλίες, χορός, κουκλοθέατρο και κατασκευή μαριονέτας, έκθεση βιβλίου και χειροποίητων κοσμημάτων, παρουσία κινημάτων και άλλων συλλογικοτήτων είναι μερικά από αυτά που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του διημέρου. Εκπρόσωποι κινημάτων του νησιού αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις για το πως τα κινήματα στην εποχή της τρόικας και των μνημονίων συνδέονται, πως μπορούν να συντονιστούν και να αποτελέσουν χώρο οργάνωσης αντίστασης του λαού απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Αγωνιστές από άλλες χώρες θα βρεθούν στον ίδιο χώρο για να μας μεταφέρουν τα δικά τους βιώματα από τις αντιστάσεις τους ενάντια στο ΔΝΤ, σε άλλες γωνιές του πλανήτη. Όλα αυτά μαζί με σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα, με εναλλακτικούς δημιουργούς, ήχο και κίνηση σε αρμονία για να σπάνε το κατεστημένο παθητικό δρόμο διασκέδασης και κουλτούρας.
Το φεστιβάλ Maydays έχει καθιερωθεί γιατί αποτελεί το μοναδικό πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός τέτοιο επιπέδου στο νησί και πλέον αποτελεί θεσμό για ολόκληρη την Κρήτη. Τα προηγούμενα χρόνια το πρόγραμμα περιελάμβανε πλήθος πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως συζητήσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικά μονόπρακτα, θέατρο σκιών, προβολές ντοκιμαντέρ, συναυλίες κλπ ενώ ονόματα όπως ο Ψαραντώνης, οι Cabaret Balkan, οι Χαϊνηδες  και οι Ska Bangies έχουν περάσει από την μουσική σκηνή του φεστιβάλ.


Παρασκευή 22/6

Την Παρασκευή 22/6 στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση της δεύτερης μέρας με θέμα: «Αναγκαίος ο συντονισμός των κινημάτων, ποιες οι προϋποθέσεις» με την παρουσία σημαντικών ομιλητών από την Κρήτη και την Ελλάδα. Θα τοποθετηθούν οι:
Χαλκιαδάκης Γιώργος (μέλος των Πολιτών κατά του Χρέους, Ηράκλειο)
Σφακιανάκη Βάνα (μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου ενάντια στις βΑΠΕ)
Τόσκας Λάζαρος (μέλος των επιτροπών ενάντια στα μεταλλεία, χρυσός Χαλκιδικής)
Κοδέλας Δημήτρης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας).  
Οι ομιλητές θα μας περιγράψουν το πώς στήθηκαν τα κινήματα σε περίοδο μνημονίων και κατοχής. Πώς εφαρμόζονται οι πολιτικές αυτές στα επιμέρους θέματα και με ποιον τρόπο τις αντιμετώπισαν. Τέλος, θα συζητήσουμε με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί ο συντονισμός των κινημάτων, με σκοπό  το πολιτικό ρεύμα, που έχει σχηματιστεί μέσα από τους αγώνες των τελευταίων 2 χρόνων, να μετατραπεί σε ποτάμι ανατροπής και διεξόδου.
     
Από τις 21:45, στο χώρο του φεστιβάλ θα προβάλλεται ο ποδοσφαιρικός αγώνας Ελλάδα-Γερμανία που θα κρίνει ποια χώρα θα συνεχίσει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Στο πολιτιστικό σκέλος της ημέρας, την ίδια μέρα στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η παράσταση μαριονέτας, "Οι περιπέτειες ενός πιγκουίνου", από την ομάδα Κλωστηδόν, ενώ θα ακολουθήσει εργαστήριο κατασκευής μαριονέτας. Το βράδυ, μετά το πέρας της κεντρικής εκδήλωσης, θα ακολουθήσει συναυλία με τους Άξεγνιους Περάτες και το Ψαρογιώργη.

Το έντεχνο μουσικό σχήμα Αξέγνιοι Περάτες δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1997, από πέντε νέα παιδιά, που βασικό χαρακτηριστικό τους ήταν το μεράκι και η όρεξη για μουσικές εξορμήσεις και δημιουργίες. Κατάγονταν από την Κρήτη η οποία ήταν και η αφετηρία τους, αλλά και η πηγή έμπνευσής τους στις μουσικές τους δημιουργίες και εκτελέσεις.
Ερμήνευσαν τραγούδια πολλών μουσικών και δημιουργών της έντεχνης παραδοσιακής μουσικής, όχι μόνο της κρητικής, αλλά και αυτής από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως και από την Μ. Ασία, μέσα από πολλές συναυλίες και εμφανίσεις που πραγματοποίησαν σε όλη την Κρήτη αλλά και εκτός αυτής. Σαν βάση όμως πάντοτε είχαν την μητέρα Κρήτη, στην οποία μεγάλωσαν και βίωσαν το αυθεντικό χρώμα της παράδοσής της.

O Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) είναι ένας επιφανής ερμηνευτής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής. Εξαιρετικός δεξιοτέχνης στο λαούτο, το αγαπημένο του μουσικό όργανο, και ερμηνευτής των στίχων που χαρακτηριστικά συνοδεύουν τις ιδιαίτερες αυτές μελωδίες.
Ο Γιώργης αναθράφηκε μέσα στη βαθειά μουσική παράδοση των Ανωγείων, και είναι απόγονος μιας θρυλικής οικογένειας μουσικών του ορεινού αυτού χωριού. Ο θείος του, Νίκος Ξυλούρης, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της εποχής του και συνέβαλε δραστικά στην αναζωπύρωση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και την εξέλιξη του σύγχρονου πολιτικού τραγουδιού.
Ο πατέρας του, ο Ψαραντώνης, μοναδικός στο είδος του, συνεχίζει να οδηγεί την παραδοσιακή μουσική σε πρωτόγνωρα μονοπάτια.
Τέλος, ο θείος του, ο Ψαρογιάννης, είναι ένας διακεκριμένος λαουτιέρης.
Ο Ψαρογιώργης, όπως ευρύτερα είναι γνωστός ο Γιώργης, με το χάρισμα της πλούσιας οικογενειακής κληρονομιάς, αποδίδει τις μελωδίες στο λαούτο με καινοτόμες ερμηνείες. Συνήθως μέσα σε ένα μουσικό σύνολο, τα λαούτο περιορίζεται σε συνοδευτικό ρόλο, στηρίζοντας ρυθμικά την ερμηνεία της λύρας η οποία είναι το κατ’ εξοχήν όργανο των τραγουδιστών της κρητικής μουσικής. Σε αυτό τον συνοδευτικό ρόλο, ο Ψαρογιώργης είναι απαράμιλλος. Καθιστά εντονότερο ένα ρυθμό, ο οποίος δίνει την εντύπωση ότι δεν συνδέεται ελεγχόμενα με το γενικό μέτρο της μελωδίας, εν τούτοις διατηρεί την ιδιαίτερη ακρίβεια που απαιτείται από τον βηματισμό των χορευτών.Σάββατο 23/6

 Το Σάββατο 23/6 στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση της δεύτερης ημέρας με θέμα: «Οι αγώνες των λαών ενάντια στα μνημόνια δίνουν διέξοδο!» Την εκδήλωση αυτή θα πλαισιώσουν ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό:
Πορτογαλία: εκπρόσωπος από το Μπλόκο της Αριστεράς
Ιρλανδία: εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Ρεπουμπλικανικού Κινήματος
Τυνησία: εκπρόσωπος του Συλλόγου Ανέργων Πτυχιούχων
Σενεγάλη: εκπρόσωπος από το μέτωπο «Ενωμένοι για την Ενδυνάμωση της Σενεγάλης»
Ελλάδα: Παπαϊωάννου Γιώργος, μέλος της ΚΟΕ

Στόχος της εκδήλωσης είναι να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες για το πώς μπορεί μία χώρα να χαράξει έναν άλλο δρόμο, πώς ένας λαός, όντας στο προσκήνιο, μπορεί να δώσει διέξοδο…

 Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί, στις 18:30, συζήτηση με μέλη του κινήματος  Occupy Wall Street  μεταφέροντας τις δικές τους εμπειρίες και σκέψεις από την μακρινή Αμερική και τον αγώνα που έδωσαν έξω από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.


Μετά το πέρας της κεντρική εκδήλωσης, η βραδιά θα συνεχιστεί με χορευτικό δρώμενο σύγχρονης jazz, ενώ θα ακολουθήσει η συναυλία που θα συμμετέχουν οι Koza Mostra και οι Imam Baildi και το πρόγραμμα θα κλείσει με Dj set από την ραδιοφωνική παραγωγό και dj Έρη Ζερβάκη

Koza Mostra
Ο Ηλίας Κόζας δε χρειάζεται συστάσεις. Βασικός τραγουδιστής των Cabaret Balkan, στην πιο «ένδοξη» περίοδό τους και φύσει ανήσυχο πνεύμα, δε θα μπορούσε παρά να αναζητήσει ένα πιο προσωπικό όχημα έκφρασης: και όνομα αυτού Koza Mostra.
Παρέα με μερικούς από τους σημαντικότερους μουσικούς της νέας γενιάς -ανάμεσά τους ο ντράμερ του Cayetano, Αλέξης Αρχοντής αλλά και ο βασικός ακορντεονίστας των Los Mujeros, Χρήστος Καλαϊτζόπουλος- επιστρέφουν με ένα σχήμα που από τις πρώτες του εμφανίσεις έχει χαρακτηριστεί συγκλονιστικό (ακόμη και από τους Hooverphonic!).
Ska, Balkan, rock, punk, indie ακόμη και ρεμπέτικα του μεσοπολέμου, πλέκονται μεταξύ τους μοναδικά από μία μπάντα που δεν απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί κορυφαία, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί και από το γεγονός ότι θα εμφανιστούν στο Ηράκλειο, μόλις 3 μέρες μετά την εμφάνιση τους στη σκηνή των
Mad Music Awards 2012.

Imam Baildi
Ένα συγκρότημα παλιός γνώριμος, καθώς τους φιλοξενήσαμε και πέρσυ στο Maydays και καταφέρανε εύκολα να χοροπηδάνε μερικές χιλιάδες κόσμου που είχαν έρθει για να τους ακούσουν, έχουμε τη χαρά να τους έχουμε και φέτος στη σκηνή του Maydays ενώ διανύουν την πιο κεφάτη περίοδό τους μέχρι στιγμής. Με αφετηρία το περασμένο καλοκαίρι με εικόνες από 5000 υψωμένα χέρια στο τελευταίο ARK Festival στην Τεχνόπολη, stage diving στα Χανιά αλλά και στο Ηράκλειο και εμφανίσεις σε διεθνή φεστιβάλ στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Μπαχρέιν και τα Σκόπια, και ξεκινώντας τη χειμερινή σεζόν με Νορβηγούς να χορεύουν επί σκηνής (κάτι σαν) τσιφτετέλι στο Oslo World Music Festival, μια μοναδική εμφάνιση στην Πράγα, την sold - out συναυλία στη Κωνσταντινούπολη, οι Imam Baildi έχουν κάθε λόγο να χαίρονται για το 2012 που ξεκίνησε με το «Cookbook» στην 11η θέση των European World Music Charts 2011 (ανάμεσα σε 900 συμμετοχές).  
Θα ακούσουμε και φέτος λοιπόν τις αγαπημένες μουσικές τους αλχημείες: 8 άτομα επί σκηνής συνδυάζουν ήχους από παλιά ελληνικά κομμάτια, Balkan μουσική, hip - hop και σύγχρονα grooves. Ο Ζαμπέτας συναντά το hip - hop, το ρεμπέτικο την trip - hop αισθητική και το μπουζούκι το electro - swing. Τα Balkan πνευστά μιξάρονται με latin ρυθμούς και ο Τσιτσάνης συναντά την mambo big band ενορχήστρωση. Η νοσταλγική φωνή της Ρένας Μόρφη συναντά την εκρηκτική σκηνική παρουσία του MC Yinka.


Συνοψίζοντας, το τελικό πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:
Παρασκευή 22 Ιουνίου
18:00 παράσταση μαριονέτας
19:00 κεντρική εκδήλωση με θέμα: «Αναγκαίος ο συντονισμός των κινημάτων, ποιες οι προϋποθέσεις»
21:45 προβολή ποδοσφαιρικού αγώνα
22:00 κρητικό γλέντι με Ψαρογιώργη και Άξεγνιους Περάτες

Σάββατο 23 Ιουνίου
18:30 συζήτηση με μέλη των Occopy Wall Street
20:00 κεντρική εκδήλωση με θέμα: «Οι αγώνες των λαών ενάντια στα μνημόνια δίνουν διέξοδο!»
23:00 χορευτικό δρώμενο
23:30 συναυλία με Koza Mostra και Imam Baildi
party κλεισίματος του φετινού φεστιβάλ με την Έρη ΖερβάκηΚαι τις δύο μέρες του φεστιβάλ στο χώρο θα υπάρχουν συμμετοχές από:  Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα Ενάντια στις βΑΠΕ, Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου, Αλληλέγγυους Πολίτες (Άγιος Νικόλαος), Πολίτες κατά του Χρέους, Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου και Ηρακλείου,  Μαθήματα Αλληλεγγύης Ρεθύμνου, Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλών εργαζομένων Ηρακλείου, ΣΥΡΙΖΑ, έκθεση βιβλίου, δεκάδες χειροτέχνες και παραγωγοί…Οικονομική Ενίσχυση: 3 ευρώ

Η οργανωτική επιτροπή του Maydays
Ηράκλειο 20 Ιουνίου 2012

Επικοινωνία:
Γιώργος: 6945762745
Αντώνης: 6942052685
e-mail: maydays.ira@gmail.com
Facebook Page: Maydays Festival

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

Επικοινωνία

Follow by Email

Συνολικές προβολές σελίδας

Από το Blogger.

Popular Posts

Copyright © Maydays Festival All Rights Reserved • Design by Dzignine
best suv audi suv infiniti suv